Çok önemli bir başka konu başlığı da tahsilat makbuzu sorgulaması. Örneğin, vergi dairesine geçen sene bir trafik cezası ödemesi yaptınız ama makbuzunu tutmadınız veya kaybettiniz. Sorgulamalarınızda üzerinizde borç olarak görünen bir trafik cezası ile karşılaştınız. Ama ödediğinize de emindiniz, bu borç nereden çıktı şimdi diye kara kara düşünmeyin. Hemen sisteme giriş yapın ödediğiniz tahsilat makbuzunu bulun ve kontrol edin tutanak numarası uyuyor mu. Muhtemelen uymuyordur ve farklı bir ceza daha kesilmiştir ama farkında bile olmamışsınızdır. Başka bir örneği de şu şekilde verebiliriz; taksitlendirmelerinizi öderken geçen ay iki aylık ödemiştiniz. Ama makbuzunuz yok. Bu ay girdiğinizde bu ay için ödeme gözüküyor. Neden böyle oldu ki? Belki de geçen ay iki aylık öderken gelecek ayı değil geçmiş ayı ödemişsinizdir. Veya bambaşka bir ayın taksidini. Bunu yine ödediğiniz makbuzu kontrol ederek görebilir ve anlayabilirsiniz. Ayrıca ödediğiniz harçlar ve/veya defter bedelleri gibi birçok ödemenin makbuzunu buradan çoğaltarak farklı kurumlara verebilir veya kendi dosyanızda düzenleyebilirsiniz.
Peki nasıl yapıyoruz. Öncelikle bu işlem iki ayrı kategoride oluyor. Birincisi gidip vergi dairesinden yaptığımız vergi ödemelerimiz için, ikincisi ise İnternet Vergi Dairesi veya İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden yapılan online ödemelerimiz için. Her ikisi için de öncelikle İnteraktif Vergi Dairesine giriş yapıyoruz.
Vergi dairesi veznelerinden yaptığımız ödemelerimizi görüntülemek için Bilgilerim kulakçığına tıklıyoruz ve Tahsilat Bilgilerim butonuna tıklıyoruz. Vergi dairesini ve dönem bilgilerimizi girerek sonuca ulaşabiliriz.
Eğer ki internetten yaptığımız online ödemeler için makbuz almak istiyorsak o halde Ödeme ve Borç İşlemleri kulakçığına tıklıyoruz ve buradan Ödemelerim ve Alındılarım butonuna basıyoruz. Sadece ödeme yılınızı seçmeniz ve sorgula demeniz yeterli. O seneki tüm ödemelerinizi görüntüleyip ayrıntılarına erişebilirsiniz ve alındısını indirip gerekli yerlerde resmi işlemlerde kullanabilirsiniz.
İşte hepsi bu kadar basit. Umarım yazım faydalı olmuştur. Eğer bir sorun veya karışıklık yaşarsanız yorumlara yazarak bana ulaşabilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder